מנוע AC הוא מנוע סינכרוני, המייצר מהירות סיבוב קבועה התלוייה בתדר רשת החשמל. שימוש במנוע כזה יוצא מתוך שתי הנחות עבודה בסיסיות: 1. תדר רשת החשמל (50 או 60 הרץ) אינו משתנה. 2. במידה ויש שינויים רגעיים קטנים בתדר החשמל, הם לא ישפיעו על מהירות הסיבוב, שכן הפלטה של הפטיפון מספיק כבדה כדי לא להיות מושפעת משינויים כאלו.
היתרון הגדול של מנועי AC סינכרוניים הוא הפשטות: ניתן להפעיל אותם עם מס' מועט של רכיבים נלווים (נגד-קבל). החסרון הבולט של מנוע AC, הוא הרעידות הנוצרות בזמן הפעולה שלו, מה שמצריך בידוד מוחלט משאר הפטיפון.
ישנם יצרנים שמשתמשים במנועי AC סינכרוניים, כאשר המנוע אינו מוזן ישירות מהרשת, אלא בצורה מסונתזת ממעגל ייעודי המייצר מתח AC יציב ומדוייק. דוגמאות - פרוג'קט (Speed Box) או Linn.
מנוע DC לעומת זאת, אינו תלוי בתדר הרשת אלא רק במתח ההפעלה שלו. מנוע כזה מצריך מעגל בקרה מורכב יותר על מנת לשמור על מהירות יציבה. לא חסרים פטיפונים שעובדים על מנוע DC, למשל כל הפטיפונים בעלי הנעה ישירה, דגמים מסויימים של טורנס, דגמים מסויימים של פרוג'קט. יתרון יחסי של מנוע DC הוא השקט שלו - מייצר פחות רעידות ממנוע AC, ולא מצריך השקעה יתרה בבידוד רעידות. בנוסף, מעגלי בקרת מהירות נפוצים מאד ולא מצריכים מאמץ מחשבתי גדול מדי.
_________________ AudioClinic
|