כתב: שמעון בוזגלו
אחד "הסודות" השמורים ביותר בעולם היד שנייה הם הרמקולים של מרטין לוגן (ML). בכל פעם שאני שומע אותם, אני מתפחלץ איך אנשים משלמים 30, 40, ואפילו 50 אלף ₪ לרמקולים קופסתיים, ומקבלים בסופו של דבר תוצאה הרבה פחות מוצלחת.
מפעם לפעם אני מבקר אצל חבר טוב עם זוג מרטין לוגן CLS משנת 89, ובכל פעם אני מתפעם מן החוויה המוזיקלית אצלו. מן המוחשות (palpability), מן המיידיות, מגודל הצליל המפוסל ממש בחלל, מן הפירוט הרב, ואפילו מן המהירות והדינאמיקה.
כשמדובר בהרכבים קטנים, מעט רמקולים יכולים להתחרות ברמקולים האלה. וכשמדובר בהקלטות מונו, יש עוד פחות רמקולים שיכולים להעביר טוב יותר את תחושת הנוכחות החזקה והטבעית כל כך שיודעות לתת הקלטות המונו הטובות יותר. אבל גם בהרכבים גדולים יכולים הרמקולים של מרטין לוגן לעשות עבודה טובה, בתנאי שיש להם "מספיק אוויר לנשימה", כלומר חלל גדול.
אני עצמי החזקתי למשך תקופה קצרה את הרמקולים של ML מדגם SL3, עם וופר 10 אינץ' בתחתיתם. אחד הרמקולים הטובים ביותר שהיו לי מאז ומעולם, וכן – אחד הרמקולים הטובים ביותר באופן כללי ששמעתי אי פעם. בהתחשב בכך שמחירו ביד שנייה הוא 7000-6000 ₪, תלוי במצב הפנלים, זו אולי המציאה הגדולה ביותר בתחום הרמקולים.
אותו חבר שהזכרתי מקודם רכש לאחרונה זוג CLS נוספים עם פנלים חדשים לגמרי, מודל 2009 (מחיר הפנלים 1500$), במחיר 9000 ₪! נסעתי אליו לשמוע אותם, ועצוב לומר שהם עושים חוכא ואיטלולא מרמקולים במחיר 28000$ ששמעתי לאחרונה, המחוברים לציוד הרבה יותר יקר. את הזוג הוותיק יותר העביר חברי לחדר השינה שלו, וחיבר אותם למגבר של בהרינגר. כן, אותו מגבר PA שאוהבים להשמיץ כל כך, אבל מי שישמע את התוצאה שם מובטח לו לבלוע את הלשון.
מה החסרונות של הרמקולים האלה: 1. הם זקוקים ל"אוויר" מסביבם ולדיוק בהעמדה (אבל איזה רמקול לא זקוק לזה?). 2. הם גדולים וגבוהים, ולנשים יש בעיה קשה איתם. בדוק. 3. הם זקוקים למגבר חזק, מאוד חזק, כדי לסחוט מהם את המרב. מגברים חלשים קורסים עם הרמקולים האלה ו/או מפיקים מהם קול ענות חלושה בכל האזור שמתחת לתדר האמצעי. להערכתי, אם התקציב שלכם נמוך, מגבר טרנזיסטורי של ADCOM, רוטל, וכיו"ב, נאמר עם מינימום 200 וואט בשמונה אוהם, תלוי בגודל החדר, ייתן תשובה מספקת (עדיפות להגברה שיודעת להכפיל את ההספק ככל שההתנגדות נחצית). מוטב כמובן להתאים למגבר קדם שפופרתי איכותי. 4. הפנלים רגישים לאבק, לעשן סיגריות, וכיו"ב (התשובה היא לכסות אותם). והם גם רגישים מאוד לשינויי מזג האוויר: בחורף הם נשמעים פחות טוב מאשר בקיץ. 5. מי שמבקש בסים אימתניים, מנפצי זגוגיות, שיחפש רמקולים אחרים.
דרך אגב, למי שאיננו יודע, הרמקולים מתחברים לחשמל, וכרגיל – ככל שכבל החשמל טוב יותר, התוצאה תהיה טובה יותר. כדי לשמור על אורך החיים של הפנלים מוטב לנתק אותם מן החשמל כשלא שומעים מוזיקה.
לסיכום, אם מתחשק לכם רמקול על אמיתי, ולא מתחשק לכם לבזבז 40 ואפילו 50 אלף ₪ על קופסאות, זוג מרטין לוגן משומש זה הפתרון הטוב והמשמח ביותר. כשזה נוגע למיידיות ולמוחשות אין כמעט שום רמקול קופסתי, בכל מחיר (!), שישתווה למרטין לוגן. יש דגמים שונים של מרטין לוגן, ולהערכתי הדגמים המוצלחים יותר בשוק המקומי (מבין אלה המוכרים לי) הם אלה שהוזכרו: CLS ו-SL3, וכן המונוליתים.
דרך אגב, במקרה שיש צורך בפנלים חדשים או בכל דבר אחר, השירות של יבואן ML בארץ משביע רצון.
|