Gramma – משטח הבידוד הנהדר של Auralex
כתב: שמעון בוזגלו
קניתם מכשור להאזנה ואתם רוצים לנצל עד תום את יכולותיו. יש שלוש דרכים לעשות את זה:
1. לחבר אותו לחשמל עם כבל חשמל טוב (ורצוי טיפול כללי בחשמל).
2. חיבור אינטרקונקטים וכבלי רמקולים איכותיים.
3. העמדה טובה.
ברשימה הזאת אתמקד בדרך השלישית: העמדה טובה.
כל מכשיר אודיו, ללא יוצא מן הכלל (כולל ספקי כוח), נהנה מהעמדה טובה. מה זו העמדה טובה? זו העמדה שמשיגה שני דברים עיקריים:
1. בידוד המכשיר מרעדים סביבתיים (כלומר, מרעדים ממכשירים אחרים ומגלי קול בחדר ההאזנה).
2. ספיגת הרעדים המופקים מן המכשיר עצמו.
ככל שההעמדה מצליחה להשיג במידה רבה יותר את שני הדברים האלה, התוצאות ברורות ומודגשות יותר, ומתבטאות ברעש רצפה נמוך יותר, ובשיפור בכל היבט של תמונת הבמה והצליל, ולפעמים השיפור דרמטי.
מר Per-Olof Friberg, באתר של חברת Entreq השבדית, מסביר בשני הקטעים הבאים, במילים פשוטות, מדוע צריך בידוד:
Very weak currents are transported in the electronic equipment and even the relatively frail vibrations that are produced by the transformator and sound currents are impacting on those weak currents. In a CD player you should also take into account that if the reading is incorrect, the correction circuits have to work which then produce distortion. In a speaker it is even more obvious how important it is that the speaker box is free from movement, so that the elements generate the sound they are supposed to generate. The signal that each element is supposed to generate should be from just that element. It is also important to note that the speaker box is not supposed to move at all. It has to stand like a rock so that the energy that comes out is pure sound and not a sound of the recoil from the speaker box. Imagine that you try to push a car on a frozen lake. If you are not standing firmly you will end up going backwards.
The bench is actually one of the most important components in your Hi-Fi equipment and impacts more than people think on the final result. If it is wrong then you often try to compensate at a later stage and then it easily gets even worse. Firstly, a bench should be stable and eliminate vibrations. This means that glass, stone, metal and MDF are excluded materials in the shelves since they reflect vibrations. Secondly, the material should influence the magnetic fields and the electronic equipment as little as possible, which mean that all kinds of metal should be avoided.
יש שלושה סוגי מעמדים:
1. ארוניות.
2. משטחים בודדים.
3. ספייקים ורגליות.
אתרכז כאן בסוג השני: משטחים בודדים.
כרגיל באודיו, יש משטחים במאות שקלים, ויש משטחים בעשרות אלפי שקלים. אתמקד במשטחים הזולים יותר. מתוך המשטחים במחיר "סביר" הנמכרים בארץ, ידוע לי על שלושת המשטחים הבאים:
א. Bright Star: Big Rock 2 (900 ₪; יבואן – אודיו פידליטי).
ב. Agora: Sonodia (1290 ₪; יבואן – ארמה אודיו).
ג. Base (1100 ₪; יבואן – סטריאוטיפ).
את המשטחים הראשון והשלישי אני מכיר היטב, ונהניתי מהם בעבר כמה וכמה פעמים, ובפרקי זמן לא קצרים. אינני מכיר את המשטח השני.

מכל מקום, רבים מתקשים (או אינם מוכנים) לשלם גם את המחיר "הסביר" הנ"ל, ולאלה מוצע כאן פתרון באמת זול. מדובר במשטח בשם Gramma של החברה האמריקאית Auralex, המתמחה בייצור מוצרי בידוד לאולפנים ולמוזיקאים. זהו לוח MDF, מצופה שטיח עבה בצבע אפור כהה, "הרוכב" על שתי רצועות ספוג קשיח, וביניהן ספוג אקוסטי משונן. מידות: 58x38x7 ס"מ, ואפשר להניח עליו ציוד עד 150 ק"ג. המחיר בארץ: 400 ₪ – עדות נוספת (אם צריך) להגינות של השוק המקצועי ולהתפרעות של שוק האודיו (לחברת Auralex יש עוד כמה מוצרים מעניינים ולא יקרים לשיפור האקוסטיקה בחדר ההאזנה, וכן משטח בשם Great Gramma, שמידותיו 75x47.5x7 ס"מ, ומחירו בארץ 600 ₪).
במקורו, המשטח מיועד לרמקולים PA, לסאב-וופרים, ולמגברי גיטרות, ומוגדר בתור "רצפה צפה".
ניסיתי את המשטח מתחת לכל רכיב במערכת שלי, חוץ מן הפטפון (שם אני משתמש במשטח הנפלא – והיקר – של SRA).
השתמשתי בו בשתי צורות:
1. ישירות על הרצפה (רצפת "בלטות"): את הרמקולים ואת קדם המגבר (הקדם על שני משטחים, זה על גבי זה).
2. על שלושה ממדפי הארונית שלי (ארונית DIY בסגנון RoomTune): את כל שאר הציוד.
לא אפרט מה היו תוצאות המבחן לגבי כל רכיב בנפרד, מפני שהתוצאות היו עקביות בכל חלקי הציוד. היתרונות:
1. הצליל הופך להיות בשרני, עשיר, וזורם יותר (לא סתם נפוח!).
2. הנוכחות (Presence) משתפרת פלאים. כאילו העלו אתכם על הבמה והזמינו אתכם לשבת מול הנגנים.
3. תמונת הבמה ממוקדת, מסודרת וברורה יותר.
4. הנחתה משמעותית ברצפת הרעש.
5. שיפור ברור ב-Low level details ובדעיכה (decay).
6. שיפור בדינמיות.
7. שיפור בהגדרה ובמרקם של התדרים הנמוכים.
כמו כן, מצאתי שהמשטח הזה, שלא כמו משטחים אחרים, משפר בבירור בעיות אקוסטיות בחדר. אני משער שהסיבה לכך טמונה בספוגים האקוסטיים הארוכים בבסיסו, הסופחים רעידות מן האוויר ומן הרצפה והמדפים, וכך הוא משמש גם כמעין לוח אקוסטי.
החסרונות של המשטח אינם אינהרנטיים לו, אלא תלויים בסוג הציוד המונח עליו, ובפרמטרים אחרים. אני אפרט.
במרחק מטר מן הקיר האחורי, ושלושה מטרים זה מזה, הרמקולים שלי נהנים בהחלט מן המשטח, ויש איזון בין הבשר שהוא מוסיף לצליל לבין גודל הבמה והאוויר. אבל כשהרמקולים עומדים 60 סנטימטר מן הקיר האחורי, ושני מטר ועשרים סנטימטרים זה מזה, תוספת הבשר הופכת להיות... תוספת בשר. כלומר, הצליל אינו מתרומם מעל מיד-היי (MID-HIGH), הבמה מתכווצת, והכול נעשה איטי וכהה משהו. אם כן, צריך לבדוק אותם לפי ההעמדה הספציפית של המערכת אצל כל אחד מכם.
בכל מקרה, זה תלוי כמובן גם בסוג הרמקולים שברשותכם. נדמה לי שהרמקולים בעלי חתימת הצליל "הגרמנית" ודומיהם – קרי, חדים, בהירים, אנליטיים, רזים, וכיו"ב – יאהבו את המשטח הזה גם בהעמדות "צפופות" יותר (כמו בדוגמת ההעמדה השנייה שנתתי מקודם).
נקודה חשובה נוספת:
שולחן משובח הוא רכיב חשוב מאוד במערכת, אבל שולחן משובח (ואני מטעים את התואר "משובח") הוא עסק יקר מאוד. אלפי דולרים עד עשרות אלפי דולרים.
אינני מתיימר כלל להתחרות בשולחנות אקזוטיים במחירים כאלה, אבל נדמה לי שהגעתי עם השולחן שלי (DIY בסגנון RoomTune, עם ארבעה מדפים) לתוצאות נאות, ובהרבה הרבה פחות כסף. על שלושה מדפים בשולחן הנחתי משטח Gramma, והתוצאות פשוט נהדרות, כפי שפירטתי למעלה.
על המשטח התחתון הנחתי את המגבר (אף שמגבר חייב להיות מחוץ לשולחן שבו מונח המקור ומכשירים רגישים אחרים, אבל מפאת חוסר מקום משווע, התקשיתי למצוא לו מקום מחוץ לשולחן. בכל מקרה, לטובתי פועלת העובדה שהמגבר הטרנזיסטורי שלי איננו גנרטור).
על המשטח מעליו הנחתי את הפונוסטייג' השפופרתי ואת ספק הכוח לפטפון.
על המשטח מעל את שנאי ה-MC.
ועל המדף העליון מונח המשטח של SRA.
במילים ספורות: בתוספת 1200 ₪ הפך השולחן שלי ממתקן להעמדת ציוד, לשולחן אודיו איכותי הסוחט כהוגן את המכשירים המונחים עליו. השיפור משמעותי ביותר, וצריך שולחן יקר מאוד (!) כדי להגיע לתוצאה כזאת.
סיכום
המשטחים של Auralex Gramma הם למיטב ידיעתי העסקה הזולה הטובה ביותר בשוק משטחי הבידוד המיובאים לארץ. המשטח הזה מצוין לבידוד רמקולים מן הרצפה, לבידוד מגברים, ואפילו לבידוד ציוד שפופרתי רגיש, והוא משפר בצורה לא רגילה שולחנות פשוטים למערכת. בנוסף לכך, הוא מסייע לפתור בעיות אקוסטיות בחדר ההאזנה. וכל זה במחיר 400 ₪ בלבד.
נדמה לי שאם אתם לא מתכוונים לרכוש משטחים בנוסח SRA, וכל מיני שולחנות ומשטחים פניאומאטיים, מגנטיים וכיו"ב, במחירים לעשירים בלבד, לא תטעו אם תדלגו מעל החלופות הזולות יותר בשוק, ותגיעו לחלופה הזולה ביותר, שבמקרה הזה היא כנראה גם הטובה ביותר.
לחטוף ולהניח מתחת לכל רכיב!
יבואן: ACDG
http://www.acdg.co.il