פורסם: 23/09/09 19:18 ע"י Byrdio


Goldenote Babele Phono Cartridge



Goldentoe Babele MC


אחד מחלקי המערכת הקשיים ביותר לרכישה\בחירה הוא כנראה הסט אפ האנלוגי.
החלק הקטן ביותר שבו, שבלעדיו שום דבר לא שווה. הוא ה"ראש" .
ראש הפטפון הוא מוצר שכבר מיוצר ע"י שלל חברות שונות ברחבי העולם. כבר עשרות שנים.
גם טכנולוגיות שונות התפתחו עם הזמן MM , MC , MI וכן ליטושים שונים למחט עצמה שחופרות עמוק יותר ושקט יותר.

לצערנו\שמחתנו - בתור אודיופילים מן השורה, מצאי הראשים האלו גדל כל הזמן והמגוון רחב מאין כמוהו. פערי המחירים משתרעים מ דולרים בודדים ועד אלפים.

הבעיה הגדולה היא שהדילר הקרוב לביתך ולליבך, גם אם הוא מייבא חברה המייצרת ראשי פטיפון כזו או אחרת. קרוב לודאי שלא יפתח אף אחת מהאריזות כדי שנוכל להאזין, לבחון ולתהות על קנקנו של הייצור הקטנטן לפני הרכישה לפי בחירתנו.

כיום רכישת ראש פטיפון היא בגדר "הימור" יחסי.
יש כאלו שמסוגלים להמר על 100 $ ויש כאלו שמהמרים על ראשים ב 5000 $ גם כן.
האופציה הטובה ביותר כיום לאודיופיל המעוניין בראש פטיפון מעולה ומבית טוב, שיתאים לסט אפ האנלוגי בביתו וגם יהיה לטעמו המוסיקלי היא : לרכוש, לנסות, להקשיב ואם הוא טוב מספיק, להשאיר אותו עד השדרוג הבא. או לנסות למכור אותו בשוק היד שנייה, במחיר הטוב ביותר שיוכל לקבל ולהמשיך "לגלגל את הקובייה" פעם נוספת לראש הבא עד שירווה נחת.

כמובן שהאופציה הזו טומנת זווית מסוימת של הפסד כספי. אך בתחום שלנו "ריאליות" היא מילה לא קשורה והרבה מאיתנו הולכים עם הלב והנשמה.

אז איך בכל זאת בוחרים, על מה להמר לפחות ?
מנסים לדלות מידע. מסקירות במגזינים , פורומים באינטרנט כמובן, שיחות עם אנשים שהתנסו בראשים מסוימים, על סט אפים אנלוגיים זהים לשלנו וכיוצא בזה. כמובן שלאחר מכן מצליבים מידע, מוסיפים קורטוב של "תחושת בטן", מחשבים קצת מספרים טכניים של "התאמה" בין מאסות וכו ..ומגיעים להחלטה הקרובה ביותר ל"נכון". עבורנו כמובן.

סקירה זו, היא בתקווה- ירית פתיחה בדרך לסקירות נוספות בתחום ראשי פטיפון והאנלוגי בכלל.
שיתנו לפחות מושג סוני מסוים, לרוכשים העתידיים על מוצרים שפחות נגישים לבחינה.

ה"ראש" שהתכבד לפתוח את זרם הסקירות בנושא, הוא- ה "BABELE" של החברה האיטלקית GOLDENOTE (לשעבר BLUENOTE).

חברת Goldenote האיטלקית מתמחה בייצור מוצרי אודיו ,HIGH END שבמחוזותינו המוצרים המוכרים ביותר שלה הם נגני ה CD של החברה : הקוואלה והסטיברט המעולים.
לחברה יש ליין מוצרים רחב שכולל רמקולים, מגברים מסוגים שונים, נגנים דיגיטאליים לצד פטפונים, זרועות וכן ליין מצומצם של ראשי פונו מעולים! מסוג MC בלבד.

הראש הנבחן הפעם, מייצג את תחילת הליין. מה שקרוי בעגה המקצועית בתחום- האנטרי לוול.

ה BABELE הוא ראש נאה למראה ולמגע, בצבע לבן. עם חרירים זעירים באחוריו בכדי להפחית מהמאסה שלו ובכך ליצור "ראש" מתאים יותר לרב הזרועות הקיימות כיום.
מימדיו הפיסיים גדולים יחסית לראשי פונו אחרים וצורתו מרובעת קובייתית משהו.
משקלו להפתעתי ביחס לגודלו נשאר די קל ועומד על 8 גר' בלבד.
הראש מסוג MC כאמור, אך הוא שמייצג את תחילת הליין של ראשי גולדנוט יוצר כ
High Output MC שמוציא 2.0V – מה שמאפשר להפעילו עם כמעט כל פונו סטיג' MM בנמצא.

Goldentoe Babele MC

Goldenote BabeleGoldenote Babele


ראשי HOMC מביאים לחובבי האנלוגי, קצת משני עולמות הטכנולוגיה הפופולאריים ביותר שיש כיום בייצור ראשי פונו , MM ו MC.
כאשר הראש בנוי בתצורת MC (סליל זז בניגוד למגנט זז) אך מכוון כך שיוציא מתח ששווה לראשי MM. בכך, יאפשר לחובבי התקליטים להשתמש בקדמי פונו שאינם מסוגלים להגביר ראשי MC סטנדרטים.

הזרוע בסט אפ הפרטי שלי היא ה JMW 9 של חברת VPI ו הפטפון בסקירה הוא ה SCOUT של אותה החברה. את הזרוע ניתן לנתק מהגוף בזמן של רגע אחד (Uni Pivot) ובכך לעבוד על שולחן יציב ומואר בשביל להרכיב כל "ראש" ביתר זהירות ובנוחות מקסימאלית.

בשל גודלו הפיסי של ה BABELE וכן המגן השקוף שיש על המחט עצמה, הרכבתו פשוטה עד מאד. ברגים מקוריים ניתנים יחד עם הראש באריזתו בשני גדלים ואין צורך להפתעתי ולשמחתי הרבה, באומים (קטנטנים בדרך כלל) שמחזקים אותם מן הצד השני כמו בכמעט כל ראש אחר.
הברגים נכנסים לתוך הגוף להברגה מיוחדת ומתהדקים בתוכו בכל סיבוב המברג עד נעילה חזקה.

הפינים המתחברים לחיווט הזרוע מצופים בזהב ומחולקים לפי אותיות בכדי שנוכל לזהות ישר,
לאן לחבר כל צבע מארבעת החוטים הדקים.
המרווחים ביניהם סבירים ובעזרת שפיץ פלייר המלאכה נעשתה חיש קל.

את הראש והזרוע הרכבתי על גוף הפטפון לאחר החיווט והחיזוק והתחלתי במלאכת הכיוון הסופי.
ה- Alignment נעשה בעזרת סרגל יעודי של חברת VPI שניתן יחד עם הסט אפ הנרכש והראש היה מוכן במקומו IN NO TIME.
NEXT...
ה VTF המומלץ ע"י החברה הוא 1.4 ועד 2.0 גר'. כיוונתי אותו בכדי לקבל רפרנס ל 1.5 גר' לפחות להתחלה, מה שהסתבר כנכון עבור הסט אפ הפרטי שלי אז כך השארתי אותו.
בשל גובהו של הראש יחסית לראשים אחרים שהיו אצלי עד היום, הייתי חייב להעלות קצת את גובה הזרוע עצמה וה VTA נקבע עם "זנב אחורי" גבוה במקצת. לאחר כמה ימי האזנה ניסיתי לאזן את ה VTA למצב של פלס, אך החזרתי את המצב ל "Tale Up" מה שהסתבר לטוב יותר מבחינת הסאונד הכללי.

לאחר הכיוונים שלקחו לא יותר משעה כולל הרכבת הראש על הזרוע, חיברתי את הפטפון לפונו סטיג' שלי (AQUA) לכניסת ה MM כמובן (להזכירכם זהו ראש MC אך עם מתח גבוה ביציאה) וה LOAD נקבע אוטומטית ל 47K אום . בדיוק כפי שה BABELE אוהב "לראות". מאפיין MM מובהק גם כן.

Goldentoe Babele MC


לצערי ולשמחתי הראש שקיבלתי עבור הסקירה היה חדש לגמרי, מה שאומר שהייתי חייב להריץ אותו לפחות כמה עשרות שעות כדי שיתאזן וכל מנגנוני השיכוך ישתחררו קצת, בכדי להאזין לו באופן קריטי עבור הסקירה.
זמן ההרצה לימד אותי, או הזכיר לי לפחות, עד כמה ראשי פונו משתנים עם הזמן וכמה שיפור, או שוני יכול להתחולל בכמה עשרות שעות בודדות של עבודה מעל תקליטים.

את ההרצה של הראש עשיתי בהאזנה קריטית גם כן. עם תקליטים קלאסיים ומידי פעם מעבר לז'אנרים אחרים בכדי לתת לו "לאמור" את דברו גם תחת מוסיקה אחרת ואולי פחות מאתגרת סונית ודינאמית. הופתעתי לגלות ששם חוזקו.

גוף הראש עשוי מיציקה של גוש אחיד מתערובת פלסטית שקרובה מאד לטפלון. כל המכאניזם הוכנס לתוך הבלוק הפלסטי הזה ובכך חברת גולדנוט ייצרה כאן דמפינג מצוין.
הקנטליוור עשוי מצינור מגנזיום והיהלום מלוטש בצורת Micro Elliptical.

חברת גולדנוט שמרה על איכות חומרים וההנדסה שהיא בונה את הראשים היקרים יותר בהמשך הליין. כך ה BABELE מקבל טיפול ורכיבים בטיב גבוה מאד יחסית למחירו "בשוק".
משום מה החברה משתמשת בליטוש שנחשב "נחות" ו"רועש" יותר מאשר המודרניים שמלטשים ב Micro Ridge. אך היא המשיכה בליטוש הזה גם לדגמים היקרים יותר שלה. למרות זאת היא מצליחה להפתיע עם סאונד עשיר ומאוזן מאד ולהפתעתי רועש רק מעט מאד מאשר
MICRO LINE למשל.

מחיר הראש הוא 430$ לערך מה שמעמיד אותו עדיין בתחילת סקאלת המחירים לראשים "הרציניים" בתחום. בשל מחירו הזול יחסית, הוא מתמודד כמעט ישירות עם ראשי HOMC אחרים. כמו ה
DENON DL160 ואחיו הצעיר ה DL 110 שמתומחרים הרבה יותר זול מהאיטלקי.
אך הם גם "פשוטים" יותר. במראה, מבחינת החומרים, הליטוש וגם קצת בסאונד כפי שלמדתי בתקופה האחרונה עם ה BABELE. אז למה בעצם אני שם אותם מול האיטלקי למרות שמחיר ה 160 למשל, עולה פחות מחצי ?!.. זה בגלל ה VFM שהדנונים מציגים בכל מקום.
וגם בגין הטכנולוגיה של HOMC .. שהם כנראה המובילים בתחום כיום.

במאמץ רב אני מתאר את הסאונד הכללי של ה BABELE כ- "על הגדר".
יש לו מאפיינים חזקים מאד של ראשי MM אך עם SMOTHNES של ראשי MC.
חברת גולדנוט הצליחו לחבר בין שני העולמות ולהביא למאזינים במחיר זול יחסית, ראש עם סאונד יפיפה. שמצליח להוציא מהגרוב של התקליט, המון. אך לא ברמה "אודיופילית קרה" אלא יותר זורמת.
הראש הזה ללא ספק "עושה מוסיקה" והוא מתאים כמעט לכל הסגנונות שניגנתי עימו.
האיזון הוא נקודה חזקה מאד בו ואהבתי שאין שום תחום תדרים, מודגש מידי, או מדוכא.
יכולת ה- Tracking שלו טובה מאד ולא היה שום מקרה של MISS בכל התקליטייה שעברה תחתיו.

הסאונד נוטה לצד החם של הסקאלה. אבל הוא לא סירופי, או חם מידי בפרזנטציה הכללית.
למרות הליטוש הפחות אלגנטי או מודרני אפשר להגיד, הוא די שקט להפתעתי אך לא "שחור" לגמרי.
הוא מפצפץ קצת יותר מראשי MC שמלוטשים כ MICRO RIDGE אך לא ברמה שהפריעה לי בכל זמן שהאזנתי לו ואני מאד רגיש לאספקט המרגיז הזה.
כמובן שמאפייני ה MM שהוא מציג, מביאים פלוסים ומינוסים למשוואה.
למשל - בזמן האזנה ל סימפוניה הרביעית של מאהלר בניצוחו של רפאל קובליק (DG) סקציית הקשתנים נשמעה מצוין ומלאה. שכבות שכבות של כלי נגינה היוו מקשה אחת של סאונד חמים ונעים,אך את הפירוט בצירי הבמה, או בחלוקה הפרטנית של כל נגן ונגן בקבוצה יהיה קשה לבצע דרכו.
מצד שמאל הצ'לי והקונטרבס כמובן ושאר הכלים מול המאזין מקדימה.
פריסת התזמורת לרוחב הבמה והטקסטורה בתדרים הנמוכים, מרשימים בהחלט למיצובו הלא גבוה יחסית של ה BABELE.

כלי הנשיפה ממתכת ומעץ בתשיעית של ברוקנר (Gulini) נשמעו היטב, עם אימפקט מעולה במרכז הבמה. הראש הזה מסוגל להעביר, את התזמורת הוינאית מוציאה את המיץ מהכלים הללו

וזה לא דבר שיש להקל בו את הראש (כן, משחק המילים מכוון). הוינאים אלופים במצלול מעולה ומרשים מסקצית הנשפנים שלהם והסאונד שלהם נקי וחמים.
למרות הפאנצ' הגדול והנפח שה BABELE מביא לפרזנטציה, הוא מחוספס כמעה.
פה לדעתי הוא נופל מראשי MC סטנדרטים, שעולים בדרך כלל קצת יותר (אך יש יוצאים מן הכלל).
הפאנצ' נמצא גם אצלם, אבל יש המון אוויר והחספוס איננו כמעט לחלוטין.
צריך להבין כאשר אני אומר "סאונד מחוספס" איני מתכוון לדיסטורשיין שמגיע מראש MM זול על תקליטים שחוקים.
אלא לסאונד עבה ולפעמים לא צלול מספיק לטעמי, כמו שראשי MC "טהורים" מביאים עמם..
לאו דווקא יקרים מאד.
אך הזווית הזו מבחינת הסאונד נתונה לטעם אישי. אני מכיר לא מעט חובבים שאוהבים מאד ראשי MM דווקא, (אפילו לא HOMC). למרות שהם לא מהזולים ביותר. אך סגנונות המוסיקה המושמעים אצלם נוטים יותר, לפופ ורוק על גווניו ששם עובי הפרזנטציה והפאנצ' מביאים יתרון רב על צלילות, הפרדה ופרוט רב למשל, שמוסיקה קלאסית תאהב הרבה יותר לדעתי.


לכן, ממוסיקה קלאסית עברתי לכמה תקליטים נוספים לאחר שהבנתי שהראש הזה יכול לבצע אותם היטב.
התקליט הראשון שהוצאתי מהמגוון היה, הופעה חיה. רימסטר חדש של הופעתו של הנדריקס באולם ההופעות בברקלי קליפורניה.
זוג תקליטים עם סאונד מטריף חושים וחי במיוחד של הנגן המדהים הזה ..ה BABELE זרק אותי אל הקרשים. הוא הצליח להוציא מהתקליט הזה את הניואנסים ואת סאונד הגיטרה המלוכלכת של הנדריקס בהצלחה מרובה. ההופעה זרמה ומצאתי את עצמי הופך צדדים עד סופה ללא כל תזוזה או עיסוק אחר.
הראש ניגן את המוסיקה ואת סאונד האולם בקליפורניה בצורה מוחשית ורעננה עם האמביאנט הנכון.
זהו לא ראש שמבצע מניפולציות אודיופיליות, או פרזנטציה עדינה. או מנומסת.
זהו ראש למוסיקה, בועטת וחיה.

מייד לאחר שהנדריקס ירד מהבמה, עלה קלפטון, גילמור עם פינק פלויד ועוד רבים אחרים. ישנים וחדשים.
ה Unplugged של קלפטון נשמע חד ומיוחד, אפשר להרגיש את האווירה המדהימה שהיית שם באולפן כשהקליטו את אחת ההופעות המפורסמות ביותר בז'אנר.
נגיעות האצבעות על המיתרים והלחשושים מסביב, היוו פלטפורמה טובה להבנת הפירוט של הראש אך ללא אנאליטיות מצידו בשום אופן.



את יצירת המופת של פינק פלוייד אני לא נוטה לשמוע כל שני וחמישי ומוציא אותה פעם ב, כשממש מתחשק לי .
DARK SIDE OF THE MOON הוא אלבום שמביא איתו המון נוסטלגיה ורגשות מעורבים מתקופת הנערות (שלא היתה כל כך מזמן, אבל עדיין) אך בסופו של דבר זהו אלבום שמוקלט מעולה. על אחת כמה וכמה האחרון שרכשתי לפני כשנה שיצא לכבוד 30 השנה להפקתו אחרי כל הרי-מאסטרים שעשו לוייניל המקורי (כמובן שלמקורי אין תחליף, עדיין).
ה BABELE מצליח להכניס אותי לאווירה בדיוק מושלם והקרין אותי אחורה לתקופה שבא היינו שומעים אותו יום וליל. אפשר לשקוע בענן של סאונד של כלי הנגינה וקולו של גילמור בכל עת.
סולו הגיטרה והקולות מרחפים בחדר עם המון עומק וחיות.



גם לפיוזן הגעתי ואחד התקליטים האהובים עלי, יצא החוצה חיש קל, כאשר הבנתי מה הולך לקרות איתו, מניסיון התקליטים שעברו עד כה.
Jaco Pastorius
בתקליט הראשון שלו מ 1976 יחד עם הגיטריסט פאט מת'יני יצרו אלבום פיוזין ג'אז מופתי בוירטואוזיות ומוסיקה מדליקה, גרובית ומעניינת.
הראש של Goldenote הצליח להעביר את הבס של ג'אקו בצורה מעוררת פליאה והתקליט הזה נשאר בחוץ בכל התקופה שהראש ניגן אצלי, כדי לנעול ערב ערב את סשן ההאזנות שלי.

חברים, עזבו אתכם מקלאסי (שגם שם אין לו בעיות מיוחדות ממש!) תנו לו רוק, ג'אז ופיוזיין והוא יחזיר לכם אהבה גדולה.
לדעתי מי שיקשיב לו יופתע מאד ממה שראש בתקציב כזה מסוגל לתת במיוחד בז'אנרים שבהם הוא חזק.

כאמור ראשי MC טהורים גם כן אפשר למצוא בתקציב הזה, ה DL103R של דנון למשל. שמתאפיין בסופרלטיבים די דומים לגולדנוט הנ"ל, אך עם בס הרבה פחות טוב מה BABELE.
ה DL103 גם פחות מפורט, לאלה שירצו קצת יותר פירוט ואווריריות בסאונד יצטרכו לטפס קצת במעלה הסולם התקציבי ל גולדנוט, או אלה המבקשים פרזנטציה קצת יותר "בהירה" ואודיופילית יוכלו למצוא שה -AT33PTG מוצע היום למכירה סביב המחיר הזה ואולי קצת פחות ומאופיין בסאונד הרבה יותר נקי מפורט ו"אודיופילי" (כל אחד מבין מזה משהו אחר טוב או רע). אך "חסר" לו קצת הנפח שהגולדנוט מביא לפרזנטציה הכללית והפאנצ' המסמרר שלו, שוב עניין של טעם.
יש כמובן ראשים נוספים MM ו MC בתקציבים הללו אך בחרתי לציין את אלה שהיני מכיר הכי טוב מנסיון אישי על הציוד הפרטי שלי .

Goldentoe Babele MC


בכל אופן , אין מנוס.
בתקציבים האלה ה TRADEOFF מורגש מאד, שלא כמו ראשים הרבה יותר יקרים מהחברות השונות.
שם יש הבדלים, שבעיקר מתאפיינים בטעם אישי של הרוכשים.
מניסיון, ההימור שם גדול יותר לדעתי. אך כל ראש ששמעתי בתקציבים של 1000$ ומעלה היה טוב מאד ועד מעולה. אך לא תמיד לטעמי, יחסית לאחר.
והרגיש קצת כמו "לבזבז כסף". כשמהמרים על סכומים הרבה יותר צנועים, הראשים מסוגלים לתת הנאה מסוימת. עד שבא השדרוג הבא, אם לא רוצים להתחיל למכור ולרכוש שוב וזה עדיין מרגיש "טוב".

Goldentoe Babele MC


לסיכום-
ה BABELE של גולדנוט כאמור, נמצא בין לבין. נותן פרזנטציה בעלת נפח ופרוט מספק בהחלט. כאשר הוא מסוגל להוציא את מירב הניואנסים- כמו ראשי MC בתקציבים שונים עם מתח גבוה וגם נמוך.
אך לא מספיק כמו היקרים יותר לטעמי או אילו המלוטשים כ MICRO RIDGE.
הסאונד שלו מלא ובעל שכבות. אך לא אוורירי מספיק כדי ליצור הפרדה בין הכלים השונים בצורה מוחלטת, באותן סקציות הנגנים בתזמורות גדולות. למי שזה חשוב.
דרך אגב זהו אספקט שראשים מעולים רבים מתקשים בו גם כן.
זהו ללא ספק ראש מאוזן מאד, שנוטה לצד החם של הסקאלה והחסרונות שלו עומדים בצל היתרונות ללא ספק.
הפאנצ' והפרזנטציה שלו הביאו אותי להוציא תקליטים שונים, שאני ממעט לשמוע כיום.
רוק, מטאל, בלוז ועוד- מתנגנים נפלא דרכו וה BABELE מצליח להביא מוסיקה והמון דרייב לחדר האזנה. אלמנט לא קל לקיים כלל וכלל.
במחיר ה BABELE של Goldenote קשה לי לחשוב על מתחרים ראויים שיביסו אותו באלמנטים שהוא מחוזק בהם. גם לא ראשי MM בכפול ממחירו ויש כאלו.
לגבי מתחריו הישירים שמביאים טכנולוגיה זהה עם יכולת שימוש בפונו סטיג' MM כמו הדנון 160 וכו- הם למעשה לא בליגה שלו ולכן כנראה מחירם בהתאם. (חצי ממחירו ואף פחות ).

אין ספק שהחברה האיטלקית הזו יודעת מה היא עושה, לא רק במכשירים הדיגיטאליים שלה. אלא גם בחטיבה האנלוגית. אני התרשמתי מאד לחיוב מהאנטרי לוול וזה מבשר רק טובות להמשך הליין המפואר שלה בתחום.

נתונים טכניים


MC high output cartridge (can be driven even by MM phono stages): 2,0mV
FREQUENCY RESPONSE: 22-40.000Hz
IMPEDENCE: 280ohm.
COMPLIANCE: 8CUs.
CHANNEL SEPARATION: over 25db
WEIGHT: 8g.
SUGGESTED TRACKING
WEIGHT: 1,4g +/- 2,0g
CANTILEVER: Magnesium alloy
DIAMOND: Micro Elliptical Shape®.
BODY: Finely machined Delrin


סטאפ בחינה


מגבר – "ROGUE "Tempst
רמקולים – "AUDIO PHYSIC – "Scorpios
פטיפון – "VPI – "Scout
זרוע – VPI - JMW9
קדם פונו – "AQUA – "VK
כבלים – Aqua, Xindak, Analysis Plus, Signal Audio

מחיר: 1,720ש"ח
יבואן: Live Sound


א.




hifimusic
אודות
תנאי שימוש
צור קשר
אוהבים את
hifimusic?
סקירות אודיו
הכל
הגברה
רמקולים
מקורות
אחר
סקירות מוזיקה
הכל
קלאסי
ג'אז
פופ/רוק/אלטרנטיבי
עולם/ישראלי/אחר
קישורים
מותגים על פי שם
מותגים על פי יבואן
מומלצים
הפורום
הרשם
לוח בקרה
הודעות אחרונות